Spring naar content

Fysiotherapie & Verzekeren 2024

Woon je in Nederland dan heb je een zorgverzekering. Die is voor iedereen hetzelfde en wordt het basispakket genoemd. Daar bovenop kun je voor jezelf aanvullende verzekeringen afsluiten.
Veelal wordt dat in pakketvorm aangeboden door zorgverzekeraars. Voor wat betreft de vergoeding van fysiotherapie behandelingen moet je zelf een goede keuze maken.

Mocht je hierover na het lezen van deze pagina nog vragen aan ons hebben dan beantwoorden we die graag.

Grote verschillen tussen zorgverzekeraars
Als eerste een geruststelling, fysiotherapie wordt meestal vergoed als je een aanvullend pakket afneemt. De manier waarop verschilt alleen sterk en moet aansluiten bij jouw persoonlijke situatie. Soms wordt er gewerkt met een maximaal aantal behandelingen per jaar, andere verzekeraars kiezen juist weer voor een vast bedrag. In je polis staat het allemaal keurig uitgelegd en je zorgverzekeraar kan je er natuurlijk meer over vertellen.

Tip: blijf kritisch en vraag zo nodig elders advies, aan de medewerkers van MyFysioYourGym bijvoorbeeld.

MyFysioYourGym en gecontracteerde zorgverzekeraars
Elk jaar maken we als Team MyFysioYourGym een bewuste keuze met welke verzekeraars we in zee gaan. Stellen ze voorwaarden die ervoor zorgen dat we niet de kwaliteit kunnen leveren die je mag verwachten, dan kunnen we daar niet achter staan en sluiten we dus geen contract af. De beste zorg bieden die nodig is, dat heeft voor ons altijd prioriteit.

Met de zorgverzekeraars uit het overzicht hieronder hebben we voor 2024 een contract afgesloten. In geval van een contract dienen we de declaraties automatisch rechtstreeks bij de zorgverzekeraar in.

Overzicht verzekeraars 2024

Klant bij een niet-gecontracteerde verzekeraar?
Wanneer je met een aanvullende verzekering van een niet-gecontracteerde verzekeraar bij ons komt voor een behandeling, dan gaat de nota eerst naar jou. Deze betaal je rechtstreeks aan ons. Vervolgens krijg je een belangrijk gedeelte daarvan terug van je zorgverzekeraar. Hoe dat werkt en welk deel je terugkrijgt verschilt dus per verzekeraar en per polis. Informeer hiervoor vooraf bij je eigen verzekering om niet voor verrassingen te komen te staan.

Hoeveel fysiotherapie heb je nodig?
Dat is de belangrijkste beginvraag. Bepaal hoe groot de kans is dat je komend jaar fysiotherapie nodig hebt en zo ja, hoeveel behandelingen dan? Hoeveel zorg had je het afgelopen jaar nodig? Sport je veel dan biedt dat naast enorme voordelen ook een verhoogd blessurerisico. Ook als je vaak last hebt van spieren of gewrichten, is de fysiotherapeut misschien vaker nodig. Een ruime dekking kan in dat geval raadzaam zijn.

Check het aantal behandelingen
Controleer op tijd of het aantal behandelingen dat wordt vergoed, overeenkomt met wat je nodig denkt te hebben. We hebben een overzicht van aanbevolen zorgverzekeraars opgesteld. Deze zorgverzekeraars geven een faire vergoeding, hebben voldoende behandelingen opgenomen en wordt geen medische selectie toegepast. Een overzicht aanbevolen zorgverzekeraars vind je hier:
– DSW
– ONVZ

PAS OP kleine lettertjes
Sommige polissen beloven dat ze veel behandelingen vergoeden, maar ze eisen wel dat je vanaf een bepaald aantal behandelingen bij de zorgverzekeraar een machtiging aanvraagt. Zonder die machtiging kom je niet voor verdere vergoeding in aanmerking. Het kan ook zijn dat je op basis van huidige gezondheidsproblemen wordt uitgesloten voor een bepaalde aanvullende verzekering (niet voor de basisverzekering, de zorgverzekeraar moet u aannemen voor de basisverzekering). Zorgverzekeraars zijn goed in de zogenaamde kleine lettertjes. Bestudeer deze goed alvorens over te stappen.

Misverstanden rondom ons praktijktarief
Er bestaan wat misverstanden over wanneer ons praktijktarief van toepassing is. Ons praktijktarief fysiotherapie betaal je alleen als je niet of onvoldoende verzekerd bent voor fysiotherapie.
Dus stel je hebt 6 behandelingen in je aanvullende pakket bij de zorgverzekeraar, maar hebt 8 behandelingen nodig dan betaal je voor die 2 behandelingen ons praktijktarief. De eerste 6 behandelingen worden direct gedeclareerd bij je zorgverzekeraar. Voor de andere 2 behandelingen ontvang je een factuur (die factuur kun je niet indienen bij je zorgverzekeraar).

Niet verzekeren voor fysiotherapie? Soms een slimme keuze!
Je bent niet verplicht te verzekeren voor fysiotherapie. Het zit immers in je aanvullende pakket, je kunt zelf kiezen. Het komt nogal eens voor dat mensen jaren een aanvullend pakket afsluiten, maar de fysiotherapeut nooit nodig hebben gehad. Gemiddeld betaal je al snel € 180 op jaarbasis. Dat zijn per jaar gemiddeld 4 behandelingen fysiotherapie. Gemiddeld behandelen we 7-8 keer dus twee jaar geen aanvullende polis is dan een aantrekkelijkere optie. Een ander voordeel is dat de fysiotherapeut minder opgelegde administratietijd kwijt is, tijd die hij/zij in de behandeling kan stoppen.
Ons advies is overigens wel om jaarlijks geld te reserveren. Uiteindelijk gaat het erom wat je kunt en wilt missen; we kunnen in niemands huishoudboekje kijken (gelukkig maar).

Eigen risico en fysiotherapie
In ruim 80% van alle gevallen wordt fysiotherapie vanuit je aanvullende pakket vergoed. Er geldt dan nooit een eigen risico. Bij fysiotherapie uit de basisverzekering betaal je wel eerst een eigen risico. Wanneer fysiotherapie in de basisverzekering valt is nogal complex. Uiteraard kun je altijd informatie bij je fysiotherapeut vragen.

Verwijzing van arts niet nodig
Verwijzing van een arts of specialist is niet nodig. je kunt direct naar de fysiotherapeut!

Aanvullende vragen
Zorgverzekeringen zijn vooral niet transparant. Heel veel polissen met nog meer kleine lettertjes. Zorgverzekeraars hebben ook weer heel veel zogenaamde labels. Hoewel die labels onder één zorgverzekeraar vallen, zijn zaken toch behoorlijk anders geregeld.
Als je vragen heeft over uw persoonlijke situatie, vraag dan je fysiotherapeut. We kijken of we samen tot een goede oplossing kunnen komen!