behandelmethoden
Bij MyFysioYourGym zijn we allen gespecialiseerd en maken we gebruik van verschillende behandelmethoden. Deze methoden zijn vaak specifiek voor bepaalde klachten geschikt. Spier- en peesproblematiek behandelen we regelmatig met shockwave therapie, maar ook medical taping kan erg zinvol zijn. Samen met je fysiotherapeut wordt de keuze gemaakt voor een behandelvorm die het meest geschikt is voor jouw klacht.
Echografie
Echografie in de fysiotherapie bedoeld als aanvulling op het fysiotherapeutische onderzoek en de vermoedens van de fysiotherapeut met betrekking tot een lichamelijke klacht te bevestigen of ontkennen. Zo zijn veel van de pathologieën uit de dagelijkse fysiotherapiepraktijk zichtbaar te maken met echografie. En verandert een echo regelmatig het behandelplan doordat zaken aan het licht komen die anders onopgemerkt zouden blijven.
Goed om te weten is dat voor het maken van een echo geen contra-indicaties bestaan. Zelfs mensen met een pacemaker, implantaten, claustrofobie of zwangere vrouwen zijn zonder problemen te scannen. Dit in tegenstelling tot andere beeldvormende technieken.
Door echografie te gebruiken kan onze fysiotherapeut veel zaken in kaart brengen, waaronder:
- Herstel belemmerende factoren
- Peesletsels
- Verkalking
- Spierrupturen
- Bandletsels
- Slijmbeursontstekingen
Shockwave Therapie
Shockwave therapie (ook wel ‘extracorporale shockwave therapie’ of ‘ESWT’ genoemd) is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige ‘schokgolven’. Deze worden door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben. De bekendste medische toepassing van shockwaves is het vergruizen van nierstenen. Binnen de fysiotherapie wordt een hiervan afgeleide vorm van shockwave therapie gebruikt.
Wij passen de methode toe voor het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat bijv. bij een tennisarm, verkalking in het schoudergewricht, chronische ontsteking van een achillespees, hielspoor, maar ook spasticiteit.
Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.
Medical Taping
Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.
De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.
Inmiddels is het Medical Taping Concept wereldwijd bekend en wordt door diverse soorten professionele behandelaars binnen de gezondheidszorg toegepast.
Manuele Lymfedrainage
Lymfedrainage is een zachte massagetechniek voor het stimuleren van het lymfestelsel. Lymfevaten hebben eigen spiertjes met een “pompende” werking. Dit zorgt daardoor voor het vooruitduwen van het lymfevocht. Kleine klepjes in de lymfebanen voorkomen vervolgens het terugstromen van de lymfe.
COVID-19 Revalidatie
Mensen die ernstige COVID-19 hebben gehad, kunnen tijdens hun herstel ernstige klachten of beperkingen ervaren.
Voorbeelden van klachten zijn: benauwdheid, conditiegebrek, vermoeidheid, spierpijn of geheugen- en concentratieproblemen. Bij beperkingen kan het gaan om niet kunnen traplopen, problemen hebben met zelfverzorging, slechts kleine afstanden kunnen lopen, geen boodschappen kunnen doen, of je werk niet kunnen doen.
Deze mensen kunnen in aanmerking komen voor vergoeding van paramedische herstelzorg. De huisarts of medisch specialist bepaalt op grond van de klachten welke zorg nodig is. Het is niet noodzakelijk dat iemand positief is getest op het coronavirus. Het is ook niet noodzakelijk dat iemand opgenomen is geweest in het ziekenhuis. Als iemand thuis ziek is geweest, stelt de huisarts of medisch specialist vast of er waarschijnlijk sprake is geweest van COVID-19 en of de patiënt paramedische herstelzorg moet krijgen. Ook na een herbesmetting met COVID-19 kunnen mensen in aanmerking komen voor de vergoeding van herstelzorg.
De fysiotherapeut kan helpen bij het weer opbouwen van je conditie en verbeteren van je kracht.
MyFysioYourGym heeft een multidisciplinaire samenwerking met ergotherapeuten, dietisten, psychologen en huisartsen in de regio Teteringen.
Samen zorgen we voor een goede begeleiding in het revalidatieproces.
Etalagebenen
Etalagebenen (Claudicatio Intermittens) is een vorm van het zogenaamde ‘perifeer arterieel vaatlijden’ (PAV), ofwel: er is iets met de bloedvaten, maar dan wel flink ver bij het hart vandaan. PAV ontstaat door vernauwing in de slagaderen vanwege slagaderverkalking. Roken verhoogt het risico op etalagebenen, evenals suikerziekte, een te hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, overgewicht en gebrek aan beweging. Ook erfelijkheid speelt een rol. De risicofactoren versterken elkaar. Dus als je rookt én overgewicht hebt, loop je meer kans op PAV. Dat is ook het geval als een van je ouders op jongere leeftijd een hart- of vaatziekte heeft (gehad). Etalagebenen komen vaker voor op latere leeftijd. Het is belangrijk om niet met deze klachten door te blijven lopen. Zonder de juiste behandeling zullen de klachten aanhouden en in veel gevallen juist langzaam toenemen.
Klachten bij etalagebenen
Je benen voelen bij inspanning verkrampt en vermoeid aan en deze klachten verdwijnen als je stopt met bewegen. Vaak ontstaan de klachten bij lopen, maar de klachten kunnen ook ontstaan tijdens bijvoorbeeld fietsen of traplopen. Sommige mensen krijgen al klachten als ze normaal bewegen, anderen pas bij intensievere beweging. Je kunt ook last krijgen van koude voeten en/of verdikte teennagels. Wondjes aan je voeten of onderbenen herstellen minder snel en gaan eerder zweren. De klachten kunnen per dag wisselen, maar zullen op lange termijn toenemen, dat wil zeggen, zonder de juiste behandeling.
Fysiotherapeuten hebben een speciale training voor mensen met etalagebenen. Dit is een veilige, effectieve behandelmethode. Onder begeleiding verbeter je de doorbloeding, coördinatie en het uithoudingsvermogen van je spieren. Door de training verbeteren ook de pompfunctie van je hart en je longfunctie – en daarmee je algehele fitheid. In de training is ook aandacht voor stoppen met roken, gezonder eten, medicatie en zelfstandig trainen. Het is belangrijk om de gezondere leefstijl vast te houden als de training is afgelopen.
Dankzij de speciale training van de fysiotherapeut is een operatie meestal niet nodig.